2013.04.11.
13:41

Írta: csutkababa

A köhögésről

Van több gondolatom erről. Természetesen nem tudósos, kutatós, hanem tapasztalati tényeket írok.

1. Először is a köhögés fajtája számít:

a, Száraz, torokból kaparó vagy kissé mélyebbről jövő, de improduktív, váladékot nem felhozó köhögés vagy köhögőroham. Általában krupp, fertőzés kezdete, illetve lezajlása után visszamaradott lehet az ilyen köhögés. Ilyenkor javasolt a köhögéscsillapító, kicsiknek Sinecod, nagyobbaknak is lehet Sinecod, illetve 3 éves kortól Erigon szirup.

b, Hurutos, váladékot felhozó köhögés. Általában mélyebbről jön, és több-kevesebb köpet produkálásával jár. Van, hogy érezni, fel akar szakadni, de nem tud, ilyenkor javasolt köptető adása.

Két nagy típusa van (a gyógynövényes többkomponensű oldatokat nem szeretem, nem szoktam javasolni kicsiknek, nehezen kiszámítható a hatása):
- ACC, acetilcisztein típusú: a sűrű, letapadt váladékot elfolyósítja, ezért könnyebb kiköhögni
- Mucopront, carbocisztein típusú: a nyálkahártya erre szolgáló sejtjeit fokozott váladéktermelésre ösztönzi, ezáltal hígítja a légúti váladékot, és a benne nyüzsgő kórokozók sűrűsége is csökken, a kiköhögés gyorsabb, könnyebb. Ez utóbbi mindenhol fokozza a váladéktermelést, gyakran okozhat hányingert, hányást is.

Az azonnali, rutinszerű köptetőadással több gondom is van: anyuka hogy állapítja meg, hogy a légút melyik részén van váladék? Ezenkívül ha orrfolyás van, de a mélyebb légutak tiszták, az adott köptető sokszorosára fokozza az orrváladékot IS, amit lenyel, a légutakba porlasztódik, lefolyik a hátsó garatfalon, és sajnos akár a fertőzést is mélyebbre viheti.
Gyakori a garatban liftező váladék visszhangja a tüdőben, amitől megijednek, hogy hörög a gyerek, holott a tüdő valójában tiszta.

Tehát ha itinert szeretnék adni, a fő csapásirány inkább az, hogy a kis gyakorlattal felismerhető száraz köhögést, ha rohamokban jön, az éjszakai nyugalmat nagyon zavarja, csillapíthatjuk köhögéscsillapítóval, míg a köptető rutinszerű adása a mostaninál jobban meggondolandó, illetve tüdőhallgatással csekkolandó, van-e a mély légutakban váladék, melynek kiköhögése segítséget igényel.
Ez utóbbi leírás alól kivétel a kruppos roham, mely külön elbírálás alá esik.

A kicsik nagyon gyakran amiatt köhögnek, hogy az orrváladék hátul a garatfalon csorog és ingerli a garatot. Erre az érösszehúzó ÉS nyákoldó hatású orrspray-k jók, 6-8 hónapos kortól már van rá készítmény, ezeket és az orrszívást javaslom, ne a köptetőt, magyarázat feljebb.

A többféle hatásmechanizmusú köptetők különböző hatásait érdemes kihasználni, és tudni, nem csereszabatosak, valamint azt is, hogy többféle antibiotikum felszívódását zavarják, ezért időben eltolva érdemes adni őket.

A “taknya-nyála egybe” gyerek esetén nálam bevált, hogy az éjszakai nyugalom érdekében kap köhögéscsillapítót, ha éjjel felriad köhögésre, akár ismételve is, majd reggel, az első pohár vízzel ACC típusú köptetőt, éhgyomorra, hogy az éjjel felgyűlt, és lerakódott légúti váladék kijöjjön.
Fontos még, hogy bármilyen köptetőt is választunk, az adagolása úgy történjen, hogy késő délután kapja az utolsó adagot, ne este, lefekvéskor, hogy a köhögéstől ne tudjon aludni.

17 komment

Címkék: gyerek betegség felnőtt gyógymód köhögés

A bejegyzés trackback címe:

https://csutkababa.blog.hu/api/trackback/id/tr565216875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bekapofa 2013.04.13. 09:57:31

Szia Csutka!Aktuális lett a cikked :( 3éves elmúlt a lányom,sok kihagyás után hétfőn ment bölcsibe,szerdától fokozatosan erősödött a köhögése,de nem volt vészes,szakadt is fel némi váladék neki és éjjel nem köhögött,csak köhintett egyszer-kétszer.Tegnap este viszont lefekvés után egy órával rákezdett,szárazon,fullasztóan,orra tiszta ,szívásra sem jött semmi, kapott 5 ml Sinecodot 23.00-kor,majd 05.00-kor is de nem használt semmit végig köhögött éjjel.Reggel kapott Spiropentet 5 ml-t,hátha le van neki vmi tapadva.Próbáltam másfél óra múlva szívni,de semmi nem jött neki.Azóta is köhög percenként.Mit csináljak vele?Van itthon a fentieken kívül még Robitussin köptető és csillapító is.MEg Thymi köptető is.

csutkababa 2013.04.13. 10:35:50

@Bekapofa:
Szia, köptetőt inkább ne, amíg rá nem hallgat a tüdejére doktor. Szintén ne inkább a spiropentet is, mert ha nem hörgőszűkület, akkor inkább árt mint használ.
Antihisztamint adj neki, 3 évesen mehet 3x30 csepp fenistil, és a sinecod szirupot is, együtt jól kiegészítik egymás hatását.
A torkát-tüdejét majd nézze meg az orvosod, ha belázasodik, akkor akár hétvégén ügyelet.

Békapofa 2013.04.13. 11:21:15

Köszönöm akkor így lesz :)

Békapofa 2013.04.13. 13:27:30

Na most néztem pöttyös a torka is .

csutkababa 2013.04.13. 20:21:22

@Békapofa:
Akkor valszeg vírusos felsőlégúti fertőzés :(

Bekapofa 2013.04.13. 20:26:14

Láza is volt :( Éjszakára kapott Sinecodot szirup és Fenistil cseppeket mostanra kezdett hatni pedig hétkor beadtam.Van egy hat hós kicsi is gondolom nála is várható akkor.Neki mi mehet köhögésre (8 kg)?

csutkababa 2013.04.13. 21:37:26

@Bekapofa:
Szia, a 6 hónaposnak is mehet a sinecod. Meg a fenistil is. Meg láz-gyulladáscsillapító, kúraszerűen.

manner 2013.04.14. 23:19:05

Szia Csutka! Azt hiszem, még sosem kérdeztem, de függőként olvasom (tam) a rovatodat odaát. Ezúton is köszönöm, rengeteget tanultam a javaslataidból, felbecsülhetetlen a segítséged!

csutkababa 2013.04.15. 11:36:34

@manner:
Nagyon-nagyon köszönöm (pirulós szmájli)!

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2013.04.16. 16:42:55

Szia, Csutka!

Mint az eü. ellátás másik pontján álló szerepló, belemagyarázok egy picit a témába. Aztán lehet rám haragudni is ezért, a kontóm ennél többet is elbír. ;)
A Sinecoddal csak az az egy baj van, hogy alapjáraton vényköteles. Ha nincs otthon előző alkalommal kiváltottból maradék, akkor a kollégáim jóindulatától függ az így járás esete, illetve az ügyelet meglátogatása, már ha mindenképp ragaszkodunk a Sinecodhoz.
Ezért megemlíteném a dextrometorfán-tartalmú köhögéscsillapító szirupokat a kicsiknek -Robitussin Junior, illetve Rhinathiol köhögéscsillapító szirup gyermekeknek. Ezek elvileg 2, ill. 2,5 éves kortól adhatók. (Mondjuk elvileg a Sinecod is 3 évestől.)
Az Erigont meg személyesen azért nem csípem annyira, mert van benne egy kis köhögéscsillapító, meg egy kis köptető. Aztán valamelyik majdcsak hat alapon megy a dolog. Illetve hiába hígul fel a váladék, ha a köhögéscsillapító hatása miatt meg nem harákolja fel a páciens, így adtunk egy taslit a kakinak. :)

csutkababa 2013.04.16. 17:48:21

@sophiataylor:
Nagyon köszönöm, nagyon értékes kiegészítés, annak meg külön örülök, hogy példát is írtál :)

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2013.04.16. 18:39:40

@csutkababa: Nagyon szívesen, ha találok valamit, amihez érdemben hozzá tudok tenni, igyekszem kibővíteni a felhomályosítást. :)

judit.h 2013.05.21. 14:21:13

Szia Csutka!
A mi dokink köhögéscsillapítónak Theophilini kúpot szokott adni. Erről mi a véleményed? (a gyerekek nehezen tűrik a kúpot, de hatékonynak hatékony, csak nem túl erős?)
Ugye az nem köptető csak csillapító?
Köszi a postokat és a választ is!
Judit

csutkababa 2013.05.22. 10:12:14

@judit.h:
Szia, a teophyllin hörgőtágító, tehát se nem köptető, se nem köhögéscsillapító. Jótékony hatása abban rejlik, hogy a hörgőcskék kinyitásával könnyebben ürül a váladék .
Az adagolása óvatosságot igényel, mert ha sokat adsz, nagyon megpörgetheti a keringést.
süti beállítások módosítása