2013.04.11.
16:04

Írta: csutkababa

Császármetszés a halálban

 

Az utóbbi három évben legjobb tudomásom szerint négy  sürgősségi helyszíni császármetszés történt Magyarországon. Ez van annyira fontos dolog, hogy oktatással kompetenciaszintet adjanak a mentőorvosoknak és mentőtiszteknek.

Közkeletű elképzelés, hogy a császármetszés az anya halála esetén a végső elkeseredett lépés arra, hogy megmenthessük a magzatot. Baleset, váratlan  agyérkatasztrófa, bármi vezethet a terminusközeli  (illetve a 24 hetet meghaladó) terhes nő halálához.

Ebben az esetben  IS el kell kezdeni az újraélesztést azonnal. És itt meg kell állnunk picit.

Az újraélesztés rutin technikája egyszerűen nem alkalmas arra, hogy  egy terhes méh által jócskán átrendezett szervezetet visszahozzon. A méh súlya nyomja a nagy gyűjtővénát, ettől az ún. vénás visszaáramlás szinte nullára csökken, azaz hiába nyomjuk a mellkast, nincs vér, amit keringtessünk ily módon. A felnyomott rekesz  és nyomás alatt lévő gyomor szintén súlyos akadály. Ilyenkor az anya medencéjét balra fordítani kötelező,  amíg döntést nem hozunk.

Döntést arról, kit mentsünk.

 És erre van négy percünk.

Ezt a döntést az anya érdekében hozhatjuk. Ugyanis, amíg a baba bent van, minden fenti akadály arra hat, hogy elveszítsünk egy egészséges, fiatal, felnőtt, erős szervezetet.

(Az Országos Mentőszolgálat protokollja szerint, ha bármilyen egység, illetve laikus által az újraélesztés már 15 perce megy, a helyszíni császármetszés csak akkor engedélyezett, ha érzékelünk magzati szívhangot. Kell-e mondanom, hogy ez utóbbi eléggé kétesélyes, érzékelünk-e? Ha nincs dopplerUH, CTG, bármi a kezünk ügyében az árokparton, hogy döntjük el, hallunk-e, érzékelünk-e  magzati szívhangot? Ez az előírás 15 perc után lemond egy egyébként egészséges felnőtt életéről? Persze nem élettel összeegyeztethetetlen sérülésről van szó. A fenti pár gondolat a sajátom…)

 

Szóval, négy perc. Az ötödikben már meg kell kezdeni a beavatkozást. és addigra már úton kell lennie a segítségnek, a koraszülött-mentőnek, rohamkocsinak, helikopternek, egyszóval mindenkinek.

Maga a beavatkozás öt percnél nem tarthat tovább. A baba kiemelése után azonnal folytatandó az anya újraélesztése, steril lepedővel betömve –kitömve a  testét.

A baba szükséges újraélesztése is magától értetődő.

 

Ugye, így már kicsit más a nézőpont?  ha legközelebb a szenzációs hírekben hasonló szerepel, gondoljunk kicsit arra, hogy az anya életét is meg kell menteni, ÉS a babáét is lehetőség szerint.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek felnőtt újraélesztés császármetszés mentők

A bejegyzés trackback címe:

https://csutkababa.blog.hu/api/trackback/id/tr655217134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása