2013.05.18.
13:34

Írta: csutkababa

Mit tegyünk, ha cigányútra megy a falat?

Volt már arról szó, mi a teendő, ha a baba nem mozdul, és arról is, hogyan tudjuk enyhíteni a köhögést. Most arról lesz szó, miként tudunk helyesen segíteni, ha idegentest kerül oda, ahová nem kéne, illetve ha „csak” egy falat téved cigányútra.

A legtöbb szülő retteg a légúti idegentesttől. Joggal. Az apró játék, a szőlő, a mogyoró mind-mind veszélyes lehet. Az evés közbeni beszéd, futkosás szintén kockázatos. A gyors helyzetfelismerés ilyenkor életet menthet.

idegen4.jpg

Ha a falat, játékalkatrész a garatba, a gégebemenet közelébe kerül, azonnali bő nyálzás, köhögés indul el, a gyermek elvörösödik, fuldoklik, köhög, levegő után kapkod. Ha az idegentest a hangrés fölé ékelődik, teljes légúti elzáródás jöhet létre. És a legrosszabb lehetőség, ha a hangrés alá kerül, elzárva a légcsövet. Borsó, kukorica, mogyoródarabka esetleg rövid fuldoklásos epizód után „legurulhat” az egyik főhörgőbe, a gyermek újra kap levegőt, látszólag rendben van, de az egyik tüdőfél akár teljesen vagy részlegesen elzáródhat a levegőtől, az idegentest kimozdulhat, teljes elzáródást okozva. Több nap tünetmentesség után pedig a kicsi idegentest akár nagyon súlyos tüdőgyulladást okozhat.

Mit tegyünk, ha vészhelyzet alakul ki a légúti idegentest miatt?

Először is, ha van erős, hatásos köhögés, akkor erre biztatjuk a gyermeket, nyugtatjuk, megfigyeljük. Ha az idegentest visszakerül a szájba, kiköpetjük vele. Orvosi ellátás akkor szükséges, ha gyanús, hogy darabkák kerülhettek nagyon mélyre, ahogyan fentebb leírtam.

Ha nincs hatásos köhögés, és a gyermek elveszítette az eszméletét, segítségért kiáltunk, hanyatt fektetjük, légútmegnyitás, szájba tekintés, elérhető idegentest-eltávolítás után öt befúvás után meg kell kezdeni az újraélesztést. Egy perc után újabb segítségkérés, ha egyedül vagyunk.

idegen1 (1).jpg

Ha még eszméletén van a gyerek, öt háti ütés, majd öt hasi lökés következzen, csecsemőknél nem hasi, hanem mellkasi lökés. Ehhez a csecsemőt combunkra fektetjük lejtőztetve, alkarra, az állát tenyérrel, ujjakkal támasztjuk, másik kézzel ütünk a hátra. Nem ötöt gyorsan, hanem lehetőleg annyit, amennyi kell a helyzet megoldásához. Figyeljük, kijött-e az idegentest.

idegen2.jpg

Ha ez nem sikerül, hanyatt fordítjuk a gyereket, és a mellkasi nyomásponton nem kompressziót, hanem gyors lökést adunk két ujjal. Ezt a két műveletet váltogatjuk a sikerig. Ha közben elveszíti az eszméletét a gyerek, elkezdjük az újraélesztést.

idegen3.jpg

Nagyobb gyerek esetén megkísérelhető a Heimlich-műfogás, álló vagy ülő helyzetben: a gyomorgödörre a gyermek mögött állva összefogott kezünkkel gyors, felfelé-hátra irányuló lökést adunk. Fekvő helyzetben gyomorlökés szükséges.

Remélem, ezzel az írással tudtam segíteni, és azt kívánom, soha ne legyen szükség ezen ismeretek alkalmazására.

Csutkababa

Szólj hozzá!

Címkék: újraélesztés mentők gyerekhalál légúti idegentest

A bejegyzés trackback címe:

https://csutkababa.blog.hu/api/trackback/id/tr145305958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása