2013.05.23.
14:26

Írta: csutkababa

Ertsey Asszony jól megmondja (?)

Mariska, Terike, érezzétek magatokat jól  megsegítve, hiszen a Képviselő Asszony megmutatta a helyes irányt: nemá, hogy visszamenj a verekedős uradho’, há nem vót elég, hogy az előző asszonyt szarrá verte,  ott a példa, tessettek volna megfogadni!

Szólj hozzá!

Címkék: NANE CSBE patriarchális erőszak

2013.05.18.
13:34

Írta: csutkababa

Mit tegyünk, ha cigányútra megy a falat?

Volt már arról szó, mi a teendő, ha a baba nem mozdul, és arról is, hogyan tudjuk enyhíteni a köhögést. Most arról lesz szó, miként tudunk helyesen segíteni, ha idegentest kerül oda, ahová nem kéne, illetve ha „csak” egy falat téved cigányútra.

A legtöbb szülő retteg a légúti idegentesttől. Joggal. Az apró játék, a szőlő, a mogyoró mind-mind veszélyes lehet. Az evés közbeni beszéd, futkosás szintén kockázatos. A gyors helyzetfelismerés ilyenkor életet menthet.

idegen4.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: újraélesztés mentők gyerekhalál légúti idegentest

2013.05.18.
13:32

Írta: csutkababa

Ha a baba nem mozdul...

A legborzasztóbb helyzet: az örökmozgó gyerek, kisbaba egyszer csak nem mozdul, baleset történik, vagy elesik és úgy marad… Mi erre a jó reakció? Mit kell tenni? Az alábbiakban igyekszem áttekinteni a teendőket, ugyanis amíg nem érkezik szaksegítség, ami dolgunk az elsősegély!

1 komment

Címkék: újraélesztés mentők gyerekhalál

2013.05.11.
19:30

Írta: csutkababa

Kullancs, kullancs, gyere ki!

Itt a tavasz! Ha másból nem, abból tutira biztos, hogy megjelentek az éjszaka kullancsot magukon felfedezők az ügyeletben, és orvos általi eltávolítást követelnek sápadtan, mert ők nem mernek hozzányúlni.

Itt és most nem fogok a kullancs egész természetrajzából fontoskodni. A terjesztett betegségek közül itthon kettő fontos, a borreliózis azaz Lyme-kór és a kullancs-agyvelőgyulladás.
Fontos: nincs pánikszerű emelkedés a megbetegedések számában, Epinfó, ÁNTSZ, meg lehet nézni. Ezen kívül a kullancs-encefalitis elleni védőoltás-sorozatot is be lehet adatni.
Magánvélemény: a méhnyakrák ellenit, rota ellenit, hemofilusz ellenit és bárányhimlő ellenit sokkal fontosabbnak tartom, nem beszélve a H1N1 és tsa elleni oltásokról.
De ha sokat túrázunk, adassuk be, ez érvényes a gyerekekre is.

Mit tegyünk, ha ezt a félelmetes vadállatot észleljük a testünkön vagy a gyerek testén?

Szólj hozzá!

Címkék: betegség kezelés kullancs

2013.04.18.
11:55

Írta: csutkababa

Fényevés, gyerekhalál

Hallom a hírekben, hogy Agárdon egy másfél éves kicsi éhen halt. Már ettől lever a víz, de ami ezután következett, attól konkrétan rosszul lettem. Ugyanis drága szülei fénnyel táplálták, és alig valami  mással.

Halálakor a szerencsétlen kisded alig négy kiló volt, a normális 10-12 helyett.

Az is bőven megérne egy  misét, hogy hol volt a gyerekorvos, a védőnő, a gyerekvédelem, a szomszédok, egyáltalán VALAKI?? Hogy  tud ma Magyarországon észrevétlenül  éhen halni egy kisgyermek?

De ami még vérlázítóbb, hogy a bigott hívő-elvakult ostobaság  kombináció mennyire életveszélyes, illetve mennyire veszélyezteti a kiszolgáltatott kicsiket, gyengéket, védteleneket.  

Milyen felmérhetetlen károkat tud okozni testben és lélekben az, ha kételkedés nélkül magunkévá teszünk egy  ideológiát,  rákényszerítjük a nekünk kiszolgáltatottakra is, és tudomást sem veszünk arról, ha veszélyessé kezd válni, illetve vaknak tettetjük magunkat még az életveszély láttán is.

Szörnyülködhetünk a fényevés ideológiájának bornírt ostobasága láttán , de ne felejtsük, a bigott elvakultság minden formája veszélyes!  

2 komment

Címkék: bűn bigott éhhalál gyerekhalál

2013.04.15.
11:53

Írta: csutkababa

Házipatika-mi legyen a fiókban?

Egy valamirevaló anya előrelátása kiterjed arra is, hogy a menetrendszerűen hétvégén/karácsonykor/családi program előestéjén/hétfő hajnalban bekövetkező, gyerek által abszolvált lábról leesések esetét kezelni tudja. Ehhez szükségeltetik némi tünetismeret, némi gyógyszerismeret (recept nélküli készítményeket értem ez alatt), némi ápolástani alapfogalmakkal való tisztában levés, tovább egy fiók/doboz, mely zárható, gyerektől biztonságos távolságban, ugyanakkor kéznél van.

Fontos, hogy tudjuk a korlátainkat, de legyünk azzal is tisztában, hogy a tünetek csillapítása, megfigyelése egyszerű esetben a szülő feladata. Például tíz perce észlelt orrfolyás/hőemelkedés/egy-két hasmenés, hányás esetén ne azonnal az ügyeletre rohanjunk, hanem az otthon tartott szerekkel, jól bevált módozatokkal kezdjük meg a tüneti kezelést. Igen ritka az, hogy azonnal életveszélyes, súlyos tünetek jelentkeznek, természetesen ezek az esetek nem képezik jelen dolgozatom tárgyát.

5 komment

Címkék: gyerek betegség gyógyszer kezelés gyógymód házipatika

2013.04.11.
16:04

Írta: csutkababa

Császármetszés a halálban

 

Az utóbbi három évben legjobb tudomásom szerint négy  sürgősségi helyszíni császármetszés történt Magyarországon. Ez van annyira fontos dolog, hogy oktatással kompetenciaszintet adjanak a mentőorvosoknak és mentőtiszteknek.

Közkeletű elképzelés, hogy a császármetszés az anya halála esetén a végső elkeseredett lépés arra, hogy megmenthessük a magzatot. Baleset, váratlan  agyérkatasztrófa, bármi vezethet a terminusközeli  (illetve a 24 hetet meghaladó) terhes nő halálához.

Ebben az esetben  IS el kell kezdeni az újraélesztést azonnal. És itt meg kell állnunk picit.

Az újraélesztés rutin technikája egyszerűen nem alkalmas arra, hogy  egy terhes méh által jócskán átrendezett szervezetet visszahozzon. A méh súlya nyomja a nagy gyűjtővénát, ettől az ún. vénás visszaáramlás szinte nullára csökken, azaz hiába nyomjuk a mellkast, nincs vér, amit keringtessünk ily módon. A felnyomott rekesz  és nyomás alatt lévő gyomor szintén súlyos akadály. Ilyenkor az anya medencéjét balra fordítani kötelező,  amíg döntést nem hozunk.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek felnőtt újraélesztés császármetszés mentők

2013.04.11.
14:11

Írta: csutkababa

Rendelő

Kérdezzetek bátran, igyekszem gyorsan válaszolni!

119 komment

Címkék: gyerek betegség felnőtt gyógymód

2013.04.11.
13:41

Írta: csutkababa

A köhögésről

Van több gondolatom erről. Természetesen nem tudósos, kutatós, hanem tapasztalati tényeket írok.

1. Először is a köhögés fajtája számít:

a, Száraz, torokból kaparó vagy kissé mélyebbről jövő, de improduktív, váladékot nem felhozó köhögés vagy köhögőroham. Általában krupp, fertőzés kezdete, illetve lezajlása után visszamaradott lehet az ilyen köhögés. Ilyenkor javasolt a köhögéscsillapító, kicsiknek Sinecod, nagyobbaknak is lehet Sinecod, illetve 3 éves kortól Erigon szirup.

17 komment

Címkék: gyerek betegség felnőtt gyógymód köhögés