2013.05.11.
19:30

Írta: csutkababa

Kullancs, kullancs, gyere ki!

Itt a tavasz! Ha másból nem, abból tutira biztos, hogy megjelentek az éjszaka kullancsot magukon felfedezők az ügyeletben, és orvos általi eltávolítást követelnek sápadtan, mert ők nem mernek hozzányúlni.

Itt és most nem fogok a kullancs egész természetrajzából fontoskodni. A terjesztett betegségek közül itthon kettő fontos, a borreliózis azaz Lyme-kór és a kullancs-agyvelőgyulladás.
Fontos: nincs pánikszerű emelkedés a megbetegedések számában, Epinfó, ÁNTSZ, meg lehet nézni. Ezen kívül a kullancs-encefalitis elleni védőoltás-sorozatot is be lehet adatni.
Magánvélemény: a méhnyakrák ellenit, rota ellenit, hemofilusz ellenit és bárányhimlő ellenit sokkal fontosabbnak tartom, nem beszélve a H1N1 és tsa elleni oltásokról.
De ha sokat túrázunk, adassuk be, ez érvényes a gyerekekre is.

Mit tegyünk, ha ezt a félelmetes vadállatot észleljük a testünkön vagy a gyerek testén?

A gyors eltávolítás a legfontosabb, mert minél tovább van rajtunk, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége, amit a gyomortartalom és nyál visz be a kullancsról.
Hogyan? Ha kéznél van hosszú köröm, szemöldökcsipesz, profi kiszedőcsipesz, akkor hajrá, a bőrhöz a lehető legközelebb megfogni és kihúzni. Nem kell tekerni, a kullancs nyaka nem menetes. Húzni, határozottan, amíg ki nem jön. A csípés helyére betadinos fertőtlenítés. És kész.
Tévhitek:
1. Ha beszakad a feje, az jujjuj, végzetes. Ez nem igaz. A fej ilyenkor kis szálkaként viselkedik, és a szervezet pici gennyedéssel kilöki pár nap alatt, a reaktív kis gyulladásos udvar pedig múlik. A testtel távoztak a nyálmirigyek és gyomor is, minimálisra csökkentve a fertőzési kockázatot.
2. A kiszedés minimum orvosi ügyeleti feladat. Tévedés, önállóan megoldandó feladvány.
3. Háziszerekkel, zsírral, körömlakkal, gyufakörözgetéssel ki lehet csalogatni, és hurrá, be se szakad. Tévedés, ilyenkor az állat kínjában hány és köpköd a bőrünkbe, és nő a fertőzési kockázat.
4. A B-vitamin elriasztja őket, mert olyan testszagot kelt, amit a kullancs utál. Tévedés, a valóban hatásos riasztóspray-kre hagyatkozzunk! Valamint zárt ruházatunkra.
5. Mindig van piros udvar a kezdődő Lyme-kórban. Sajnos az esetek egy részében semmiféle folt nincs, és mégis szeropozitív a beteg. És késői a felfedezés is.

A Lyme-kórt baktérium okozza, ezért hosszú AB-kúrával kigyógyítható, de mindennél fontosabb a korai észlelés.
A csípés helyén vagy máshol feltűnő, tenyérnyi vagy kisebb piros, érdes felületű bőrfoltok, melyek az egész testen előfordulhatnak, azonnali orvosi vizsgálatot jelentenek. Az orvos már ekkor elkezdi az AB-t, gyanú alapján, és elküld vérvételre.

A kullancs-encefalitis keményebb dió, ugyanis közönséges influ-szerű tünetekkel indul, és később válik egyértelműbbé, illetve csak gerincfolyadékból igazolhatóvá, a neurológiai tünetek megjelenésekor.
Vírus okozza, a szervezet győzi le, támogatással, intenzív ellátással. A védőoltás segít az elkerülésében.

Remélem, én is segítettem ezzel a poszttal.

Szólj hozzá!

Címkék: betegség kezelés kullancs

A bejegyzés trackback címe:

https://csutkababa.blog.hu/api/trackback/id/tr895295584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása