2013.04.15.
11:53

Írta: csutkababa

Házipatika-mi legyen a fiókban?

Egy valamirevaló anya előrelátása kiterjed arra is, hogy a menetrendszerűen hétvégén/karácsonykor/családi program előestéjén/hétfő hajnalban bekövetkező, gyerek által abszolvált lábról leesések esetét kezelni tudja. Ehhez szükségeltetik némi tünetismeret, némi gyógyszerismeret (recept nélküli készítményeket értem ez alatt), némi ápolástani alapfogalmakkal való tisztában levés, tovább egy fiók/doboz, mely zárható, gyerektől biztonságos távolságban, ugyanakkor kéznél van.

Fontos, hogy tudjuk a korlátainkat, de legyünk azzal is tisztában, hogy a tünetek csillapítása, megfigyelése egyszerű esetben a szülő feladata. Például tíz perce észlelt orrfolyás/hőemelkedés/egy-két hasmenés, hányás esetén ne azonnal az ügyeletre rohanjunk, hanem az otthon tartott szerekkel, jól bevált módozatokkal kezdjük meg a tüneti kezelést. Igen ritka az, hogy azonnal életveszélyes, súlyos tünetek jelentkeznek, természetesen ezek az esetek nem képezik jelen dolgozatom tárgyát.

Tehát: mi legyen az otthoni gyógyszeres dobozban?

Első axióma: amire allergiagyanús tünetek jelentkeztek, azzal soha többet ne kísérletezzünk, dobjunk ki minden azonos hatóanyagú szert, és jegyezzük meg jól a hatóanyag nevét!

Második axióma: receptköteles megmaradt gyógyszert (antibiotikumot) saját fejünk után menve soha ne kezdjünk el alkalmazni! Ha hétvégén, éjjel az ügyelet javasolja ugyanazt, amiből pár szem maradék van otthon, a megkapott recept mellé, egyeztetve az ügyeletes orvossal, elkezdhető az adása. (Ez nem vonatkozik a szirup formában, már feloldva hűtőben felejtett antibiotikumokra, ezeket selejtezzük ki.)

Harmadik axióma: minden gyógyszer csomagolásán ott a lejárati idő (exp rövidítéssel). Tessék komolyan venni, negyed-fél évente legalább egyszer selejtezni, a lejárt gyógyszereket a patikák visszaveszik, ne szemétbe, vécébe dobjuk.

A házipatika ajánlott tartalma:

1. Láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentők
Többfélét érdemes tartani, több formában (szirup, kúp, tabletta); mindig a hatóanyagot nézzük! Több gyári néven fut ugyanaz a hatóanyag. Van receptes is, főleg a piciknek, FoNo készítmények, kúpok, melyek a legtöbbször amidazofen tartalmúak. E mellé érdemes ibuprofen, paracetamol, illetve diklofenák anyagú készítményt tartani otthon, illetve a novamidazofen hatóanyagú, nemrégen receptkötelessé vált gyógyszert.

2. Hányás-hasmenés, hasfájás, székrekedés esetére javallott szerek
B6-vitaminnal lehet próbálkozni, e mellé probiotikum jó hatású, és por formájában elektrolitpótló készítmény legyen. Orvos által felírt hányáscsökkentő kúp is szóba jöhet. A széntabletta kissé elfelejtett szer, de jó hatású lehet, arra kell vigyázni, semmilyen más gyógyszerrel nem adható együtt, mert azok hatását is kilövi. Közkeletű tévedés, hogy megfogja a hasmenést. Ez tévedés, nem hasfogó, hanem bélfertőtlenítő hatású; a székletet feketére festi. Görcsoldót is tartsunk otthon, ezen kívül kíméletes hashajtót, általában szirup formában, illetve glicerinkúpot.

3. Piciknek hasfájás ellen több minden bevethető, egy nemrégiben zajlott kutatás szerint a hasfájós korszakot túl kell élni, igazából nincs rá egyetemes csodaszer. Fogzási korban ínybedörzsölős készítmények ízlés szerint beszerezhetők. Ha a fogzási fájdalom kezelése eredménytelen, és a baba szájában fehéres foltokat látunk, érdemes elkezdeni ecsetelni bórax-glicerinnel.

4. Köptetők és köhögéscsillapítók
Felszakadozó köhögésnél, mély légutakban zörgő váladék estén, ha az orvos már ráhallgatott, a köptetők jól beválnak, de délután kapja az utolsó adagot a gyerek, ne köhögjön éjjel. Sok készítmény közül választhatunk. Ha a köhögés száraz ingerköhögés, legalább éjszakára érdemes csillapítani, kétéves kor felett recept nélkül is kapható rá szer, de van receptköteles is.

5. Orrcseppek, orrsprayk
Életkornak megfelelően széles a paletta. Egy-kétéves kor fölött saját tapasztalat szerint jobb a spray, magasabbra jut, jobban porlaszt, tehát jobban hat. Nyákhígításra a hatóanyag nélküli sósvizes oldatok is jók.

6. Sérülés esetére ajánlott felszerelés
Betadin oldat és krém, steril gézlapok (több méretben), pólyatekercsek, ragtapasz. Háromszögletű kendő, karfelkötéshez. Gyorstapaszok. A sebhintőporokat szigorúan tilos már alkalmazni! Beleragadnak a sebbe, ideális táptalajt adva a baciknak. Ha valaki áldoz rá, létezik külön égési kötszer, melyet a sebre kell rakni, nedvesít, hűt, izolál és fájdalmat csillapít egyszerre. Árban húzós, több méretben kapható.

7. Lázmérő, orrszívó, esetleg szélcső, kullancsszedő csipesz, aka szemöldökcsipesz
A higanyos lázmérőt kivonták, már csak alkoholos kapható. Saját véleményem, hogy a homlok-has bőrére simítható, sokszor használható filmszerű mérő pont elég, gyakran pontosabb, mint a fülhőmérők és társaik. Úgysem fontos tizedfokig tudni a lázat. A szélcső pedig sok hasfájós baba kínjait enyhítheti, nagymama, védőnő oktathat ki a használatáról. Oldszkúl, de nem rossz dolog.
Kérem, tanuljuk meg kivenni a kullancsot! Ez nem az éjszakai orvosi ügyelet feladata.

8. Kenőcsök, vitaminok
Többféle popsikenőcs, hámosító készítmény jöhet szóba. Hámló, viszkető, pirosodó folt esetén gondoljunk esetleges gombás fertőzésre, van már recept nélkül kapható krém rá, babáknak is alkalmazható.
Vitaminokból aztán nagyon széles a paletta, ízlés szerint szerelkezzünk fel.

És egy utolsó tanács: soha, de soha ne tegyük máshova a gyógyszereket, mint a saját dobozukba. Sok véletlen mérgezést lehet így elkerülni!

 

 

5 komment

Címkék: gyerek betegség gyógyszer kezelés gyógymód házipatika

A bejegyzés trackback címe:

https://csutkababa.blog.hu/api/trackback/id/tr805223507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sophiataylor · http://transpowerfist.wordpress.com/ 2013.04.16. 18:38:19

2. pont, kiegészítés: A széntablettát érdemes szétrágni vagy elporítva beadni a picinek. Ugyanis a nagy felületi megkötőképessége alapján működik, viszont olyan jól összepréselik, hogy nem feltétlen fog szétesni az emésztés során, ha nem aprózzuk mi szét. Úgy meg nem sokat ér.
Létezik kapszula formában, amiben szénpor van. Ennek előnye, hogy nem fog úgy kinézni a szánk, mintha brikettet uzsonnáztunk volna, de a gyomorban kiszabadul belőle a szénpor. A kicsik viszont nem is tudják jól lenyelni, így ki kell a kapszulából önteni a port. Akkor meg ott tartunk, mint a szétporított széntablettával, csak több pénzért.

csutkababa 2013.04.16. 20:34:38

@sophiataylor:
Igaz, én a gyakorlatban azt tanácsolom, egy kiskanál vízben jól puhítsák meg, és úgy adják be.
A száraz por alakban könnyű letüdőzni.

tikktakk 2013.05.07. 00:00:37

Orrszivohoz : tobb eves tapasztalat alapjan hadd javasoljam mindenkinek a LivingLab tipust, atmoshato,nem megy tonkre, szemben az olcsobb Braun tipussal amibe befolyik a cucc es tonkremegy!!!

Taknyos orr gyogyitasahoz egy penztarcakimelo megoldas: miutan egy vagyont elkoltottem tengervizes orrsprayk hasznalatara , rajottem, kell egy ujratoltheto spriccelo plusz megveszek egy masfel literes Salvus gyogyvizet es azzal toltom minding utan. Nagyon sokaig eleg es meg jobb is a sima sos viznel. Ketszer ezzel majd a hatoanyagos orrsprayvel sprccelni,kozben orrszivas,biztosan fog a gyerek levegot kapni, es enni rendesen.

tikktakk 2013.05.07. 00:06:17

Kedves Csutka,nagyon hasznos poszt, nagy segitseg!

Lazmerohoz annyit,hogy bar alapvetoen igazad van, en a gyerek lazgorcse utan szereztem be a fulhomerot. Egyresz megnyugvast adott,masreszt mondtak hogy ne enegdjem 38 fole a lazt, harmadresz az en fiam olyan volt,hogy ha egyszer elkezdte razni a hideg, seperc alatt az egekben volt a laza. Egy ido utan mar amikor elkezdte razni a hideg azonnal adtam a panadolt,kb mire felment a laza,addigra kezdett el hatni. De bar alapbol a szemen latszik es a homlokan erzodik,kicsit vagy nagypn lazas, amikor influenzas volt es napokig nagyon lazas volt,majd lenyugodott, utan volt hogy nagyon forronak ereztem, mertem , es nem volt csak 37 korul. Pedig akkor aztan nonstop azt figyeltem.

csutkababa 2013.05.08. 10:06:43

@tikktakk:
OK, a fülhőmérő jó dolog, lázgörcsös gyereknél meg a legkisebb jelre is el kell kezdeni a hűtést, lázcsillapítást.
süti beállítások módosítása